Hörnebo skiffergruva nämns som ett av Sveriges vackraste dagbrott. Här bröts takskiffer och brytningen var som mest intensiv under senare hälften av 1800-talet. 

Till de två schaktens botten är en tunnel insprängd i berget. I gruvan arrangeras varje sommar musikframträdande och upplyst gruva. Lokala artister blandas med de som har fått resa en bit och erfarna musiker blandas med nybörjare.

Gruvan är öppnad för säsongen 2018.

UPPLYST GRUVA

PROGRAM I GRUVAN 2018 (Hörnebo Skiffergruva 2018 broschyr)

Upplyst gruva med musik. Spelningen startar 22.00 och håller vanligtvis på mellan 40 och 60 minuter. Inträde 100 kr/person.

4/7 Matilda Lundberg och Daniel Abrahamsson spelar musik som hämtar inspiration från den amerikanska folkgenren. Stämsång och akustisk gitarr är den igenkännande faktorn hos dem. Matilda är från Nässjö och Daniel från Flisby, de har bland annat rest tillsammans i Europa som gatumusikanter.

 

 

 

 

 

 

11/7 Lennart Larsson går under smeknamnet Örten.
Spelar gitarr och sjunger mest svenska visor. Har tidigare spelat med gruppen Lifvens i18 år (Irländsk folkmusik) Men åker numera ensam som trubadur.

 18/7 Ingrid Norrlin och Simon Stenman. Ingrid kommer från Norrskog har fått motta Lions stipendie som delas ut till lovande musiker. Hon spelar klassiskt så väl som modernare musik. Hon spelar tillsammans med Simon Stenman från Landsbro. De kommer bjuda på diverse akustiskt med allt från svensk sommar till internationell pop.

 25/7 Amanda Hård och Linus Engkvist. Amanda är från Växjö men bor nu i Göteborg och studerar till musikalartist. Jobbar också åt partyfabriken. Linus bor i Tingsryd, jobbar som lärare och driver eget företag, LuxTone Entertainment. Inriktar sig på allt inom den estetiska världen. De träffades på gymnasiet,  Academy of Music and Business, Tingsryd.

1/8 Sara Niklasson och Jesper Andersson, från Växjö, nu Stockholm. De kommer tolka låtar ur Mitchells fantastiska repertoar. Joni Mitchell – ett unikum. Rösten, texterna, musiken och gitarrspelet har gjort  henne till en av de mest betydelsefulla personerna i populärmusikens historia. Med avstamp i den nordamerikanska folktraditionen har hon rört sig fritt mellan genrer och har under åren samarbetat med ett otal musiker, inte minst från jazzvärlden. Hon är upphovskvinna till ett 50-tal olika gitarrstämningar, vilket har genomsyrat hennes sound. Hennes stilmässiga bredd och oupphörliga sökande efter nya sätt att skriva och framföra musik gör henne svår att kategorisera. Joni är Joni helt enkelt. 

8/8 Yvonne Tuvesson Rosenqvist och Thomas Niklasson, sång Elisabet Stoltz Niklasson ackompanjemang. Från Christina (Nilsson) till Kristina (från Duvemåla)- från visa till musikal. Yvonne är operasångerska i botten. Numera delar hon sjungandet med att vara begravningsrådgivare i Växjö. Thomas och Elisabet är organister från Växjö som numera bor mestadels i Höreda, Ramkvilla.

Välkomna!

Gruvkommittén inom Ramkvilla Hembygdsförening i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan 

Har du tips på artister till gruvan 2019. Skicka förslag till info@ramkvilla.com

För mer information om programmet kontakta turistservice eller hembygdsföreningen. Via hembygdsföreningen kan du också boka guidning i gruvan.

Gruvkommittén:

Magnus Färjhage, magnus.farjhage@ramkvilla.com
Jan-Olov Karlsson
Asko Kurjenkallio
Klas Håkanson
Henrik Wågesson

 

Vägbeskrivning:

Hörnebo skiffergruva ligger ca 7 km nordväst om Ramkvilla. Kör mot Landsbro från Ramkvilla. Efter ca 800 m tag av åt vänster mot Huluboda. Följ vägen i ca 6 km tills du ser skylten Hörnebo skiffergruva.

Tips:

Att ha rejäla skor är bra när man besöker skiffergruvan. Och en ficklampa kan vara spännande, inte minst för barnen.