Hörnebo skiffergruva nämns som ett av Sveriges vackraste dagbrott. Här bröts takskiffer och brytningen var som mest intensiv under senare hälften av 1800-talet. Till de två schaktens botten är en tunnel insprängd i berget. I gruvan arrangeras varje sommar musikframträdande och upplyst gruva. Lokala artister blandas med de som har fått resa en bit och erfarna musiker blandas med nybörjare.

Gruvan öppen för säsongen

Gruvan är öppen för besökare, välkomna!

Den 12/8 kl 14-15.30 är gruvan abonnerad för vigsel.

Upplyst gruva med musik 2023

Upplyst gruva med musik onsdagar i juli och de två första onsdagarna i augusti klockan 22:00. Inträde 120 kr per person. Inträde betalas på plats swish eller kontant. Ingen förbokning.
Vid upplyst gruva kan man inte ha med hund ner i gruvan.
Välkomna!

Länk till pdf broschyr.

5/7 Ellie Tobiasson
12/7 Nina Maselli, Elsa Halje och Beatrice Johansson
19/7 Old barn Chanty choir
26/7 Växjö manskör
2/8 Aura
9/8 Heidi Baier

5/7 Ellie Tobiasson

Ellie Tobiasson, 18 år i augusti, studerar just nu på AMB, Academy of Music and Business, i Tingsryd. AMB är en gymnasial estetisk spetsutbildning dit elever från hela landet söker sig. Ellies huvudinstrument är sång men hon spelar även piano.
Ellie kommer att framföra låtar av både svenska och utländska artister från 80-talet och fram till idag. Betoningen för kvällen är låtversioner av det lugnare slaget. 
För kvällen kompas hon av två välbekanta musikprofiler i Vetlanda, Ted Tobiasson (från Cover Funkers) på akustisk gitarr och Peter Hedström (musiklärare, kapellmästare i nyårsrevyn mm) på piano/keyboard.

12/7 Nina Maselli, Elsa Halje och Beatrice Johansson

Efter att ha studerat musik på olika håll återförenas de tre vännerna från Vetlanda. Under kvällen bjuder de på ett program med egenskrivet material blandat med visor och populärmusik tillsammans med stämsång och gitarr!

19/7 Old Barn Chanty choir

Vi är en grupp vänner och bekanta som tycker om att sjunga och träffas för att lära oss mer om shantysångernas ursprung och traditioner. Kören har varit igång i några år och vi träffas oftast på torsdagar mellan kl.18.00-20.00. För tillfället är det ca 10 aktiva medlemmar. Sea shanties är olika arbetssånger för besättningen på segelskepp för att koordinera arbetet med att hissa och beslå segel, fälla upp ankare med mera. Ett sätt att göra arbetet roligare och praktiskt för att få alla att arbeta i takt. Många av sångerna är dikterade av män som ofta var analfabeter. Kören kommer framföra ett 20-tal sånger under kvällen. Då vår lead singer behärskar runt ett femtiotal instrument har vi begränsat oss till dragspel, gitarr och a cappella till detta framträdande. 

26/7 Växjö Manskör

Växjö Manskör som i år fyller 100 år kommer under kvällen att presentera ett omväxlande program
med allt från Småländskt, nationalromantiskt, sakralt och vidare till Bellman, Taube och en hel del annat.
Med andra ord en stämningsfull och underhållande kväll.

2/8 Aura

Aura kommer från Gemla, beläget mellan Växjö och Alvesta.  Med ren sångglädje och stor scennärvaro framför vokalgruppen visor, både traditionella och nyskrivna i arrangemang av bland annat Kraja, Kongero och Åkervinda. Gruppen har funnits i drygt fem år och består av Monika Bivall, Anna Söfringsgård, Anna Boberg och Anneli Sundin. 

Det brinner en eld – visor om tro, hopp och kärlek är namnet på kvällens program. Tro, hopp och kärlek, ibland olycklig, kommer att vara temat för kvällens program. Det mesta på svenska, men det kan smyga sig in något på engelska och någon dikt kanske det också blir. För kvällen är vi förstärkta av Johan Söfringsgård på gitarr. 

9/8 Heidi Baier

Har du visor min vän är namnet på Heidis program. Heidi  Baier(född 1985) är uppväxt i byn Sunnansjö utanför Ludvika i Dalarna. Hon är utbildad vissångare och skådespelare som framträtt offentligt sedan femtonårsåldern. Heidi är utbildad vid Calle Flygares teaterskola i Stockholm och verksam som frilansande kulturarbetare. Hon har även debuterat som författare med boken Avtryck. Hon är flerfaldigt prisbelönad artist.

Vi vill ha tips på artister till sommaren 2024

Har du tips på artister till gruvan 2024? Skicka förslag till info@ramkvilla.com

Övrigt om Hörnebo Skiffergruva

För mer information om gruvan kontakta kommunens infocenter eller hembygdsföreningen. Via hembygdsföreningen kan du också boka guidning i gruvan.

Gruvkommittén:

Magnus Färjhage, magnus.farjhage@ramkvilla.com
Jan-Olov Karlsson
Asko Kurjenkallio
Klas Håkanson
Gunnar Stålhand
Rickard Melkersson

Vägbeskrivning:

Hörnebo skiffergruva ligger ca 7 km nordväst om Ramkvilla. Kör mot Landsbro från Ramkvilla. Efter ca 800 m tag av åt vänster mot Huluboda. Följ vägen i ca 6 km tills du ser skylten Hörnebo skiffergruva.

Tips:
Att ha rejäla skor är bra när man besöker skiffergruvan. Och en ficklampa kan vara spännande, inte minst för barnen.

Tillgänglighet:

Vägen genom skogen till gruvan och nedgången till gruvgången är inte anpassad för personer med rullator eller rullstol. I den långa gruvgången finns en träspång att gå på och ledhandtag.