Hörnebo skiffergruva nämns som ett av Sveriges vackraste dagbrott. Här bröts takskiffer och brytningen var som mest intensiv under senare hälften av 1800-talet. 

Till de två schaktens botten är en tunnel insprängd i berget. I gruvan arrangeras varje sommar musikframträdande och upplyst gruva. Lokala artister blandas med de som har fått resa en bit och erfarna musiker blandas med nybörjare.

Upplyst gruva med musik 2019

Upplyst gruva med musik. Spelningen startar 22.00 och håller vanligtvis på mellan 40 och 60 minuter. Inträde 100 kr/person.

3/7 Plan Bb. Sång: Ulla Ankardal Heggemann Munspel: Andreas Hjalmarsson
10/7 Lukas Jonsson och Jacob Hallberg
17/7 Matilda Bremer och Olle Norén
24/7 Hördegårds fyra
31/7 LISAS.
7/8 (Nordic Sunset) Ersätts pga sjukdom med Duo ELLE mfl.
14/8 The Statham Awards

3/7 Plan Bb.

En röst. Ett munspel. Och en kappsäck full med visor. Med dessa tre variabler skapar Plan Bb unika arrangemang för sånger ur den svenska vistraditionen. Ulla har studerat på Nordiska Visskolan, bland annat för Christina Kjellsson, vars sånger de ständigt återkommer till. Andreas har studerat munspel för klassiskt skolade lärare i Taipei där duon också gjorde ett framträdande med en munspelskvartett tidigare i år. Namnet på duon uttalas [plan bess]. Sång: Ulla Ankardal Heggemann och munspel: Andreas Hjalmarsson.

Konserten den 3 juli kan du lyssna på här: länk till Youtube

Plan Bb spelade och sjöng den 3 juli 2019

10/7 Lukas Jonsson (Vetlanda) och Jacob Hallberg (Huskvarna)

De två killarna träffades under sitt år på Liljeholmens folkhögskola, där de båda har studerat musikproduktion. Lukas har varit aktiv musiker i Vetlandas kulturliv genom evenemang som ”Låt Kärleken Slå Rot”, ”Tears in  Heaven – Hyllningskonsert till Eric Clapton” mm. Jacob har länge varit aktiv musiker i Jönköping som trubadur, samt medverkande i olika projekt såsom ”King of Little Sweden”. De kommer att bjuda på ett varierat program, där de spelar låtar av Eric Clapton, Bob Dylan, Otis Redding, m.fl.

Lukas Jonsson och Jacob Hallberg

17/7 Olle Norén (Gitarr  och sång) och Matilda Bremer (blockflöjter och sång)

Här bjuds  vi på ett stämningsfullt program med folklig musik från Småland och andra hörn av världen. Visor, polskor, och polonesser, från  dansstugor och salonger, musik för arbete, dans och förströelse. Kanske en irländsk air som vandrat genom Europa och blivit en brudmarsch från Vislanda får möta den italienska barockkompositören Barsantis arrangemang av skottska folkvisor från 1700-talet?

Olle Norén

Matilda Bremer

24/7 Hördegårds Fyra

Hördegårds Fyra spelar ett spännande och omväxlande program där Magnus Hördegårds omtyckta texter och melodiska musik andas drömmar och tro, ibland vemod och sorg och i andra sånger kärlek och  hopp. Det är jazz, pop, visa och folkmusik med svenska texter för en lyssnande publik. Kvartetten turnerar runt om i landet och har medverkat i såväl tv som radio. H4:s konserter är lekfulla, vackra och inspirerande!

Ett smakprov från Youtube

Hördegårds fyra

31/7 LISAS

Duon Lisas har framträtt i Europa, USA och Kanada. Violinisten Lisa Rydberg och accordeonisten Lisa Långbacka har rötterna i folkmusiken men är samtidigt förankrade i andra genrer. I deras kompositioner hörs spår av såväl barock som tango och nutida konstmusik. Lisa Rydberg, Riksspelman och barockviolinist, är utbildad vid Kungliga musikhögskolan och den första någonsin i Sverige att gå en kombinerad  utbildning i klassisk musik och folkmusik. Lisa Långbacka, accordeon, rör sig mellan skilda musikaliska världar; från samarbeten med pop-, jazz- och folkmusiker till opera och teatermusik. Hon är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan.

Ett smakprov från Youtube.

LISAS

7/8 (Nordic Sunset) Ersätts pga sjukdom med Duo ELLE mfl.

Duo ELLE består av Elisabet Stoltz Niklasson, piano och Lena Müller, Cello. De kommer att bjuda på några gemensamma stycken. Elin Skorup som sjunger huvudrollen i Don Pasquale kommer också att medverka med något stycke.

14/8 The Statham Awards

Klarinett, bas och gitarr kompletterar ett berg med syntar. Gnissel och oljud kompletterar melodier och stämsång, och monotona trummor kompletterar dansrytmer. Det vackra blir vackrare när det ställs intill något dissonant och vi ser inga skäl att välja bort varken det harmoniska eller det stökiga. Båda blir intressantast i nära relation till den andre.
Ett smakprov från Youtube.

The Statham Awards

Har du tips på artister till gruvan 2020? Skicka förslag till info@ramkvilla.com

Övrigt Hörnebo Skiffergruva

För mer information om gruvan kontakta kommunens infocenter eller hembygdsföreningen. Via hembygdsföreningen kan du också boka guidning i gruvan.

Gruvan är nu kontrollskrotad för säsongen och öppen för besökare. Underhållsarbeten har genomförts under våren 2019.

Gruvkommittén:

Magnus Färjhage, magnus.farjhage@ramkvilla.com
Jan-Olov Karlsson
Asko Kurjenkallio
Klas Håkanson
Gunnar Stålhand

Vägbeskrivning:

Hörnebo skiffergruva ligger ca 7 km nordväst om Ramkvilla. Kör mot Landsbro från Ramkvilla. Efter ca 800 m tag av åt vänster mot Huluboda. Följ vägen i ca 6 km tills du ser skylten Hörnebo skiffergruva.

Tips:

Att ha rejäla skor är bra när man besöker skiffergruvan. Och en ficklampa kan vara spännande, inte minst för barnen.