Hörnebo skiffergruva nämns som ett av Sveriges vackraste dagbrott. Här bröts takskiffer och brytningen var som mest intensiv under senare hälften av 1800-talet. Till de två schaktens botten är en tunnel insprängd i berget. I gruvan arrangeras varje sommar musikframträdande och upplyst gruva. Lokala artister blandas med de som har fått resa en bit och erfarna musiker blandas med nybörjare.

Upplyst gruva med musik 2021

Upplyst gruva med musik. Spelningen startar 22.00 och håller vanligtvis på mellan 40 och 60 minuter. Inträde 100 kr/person. Stanna hemma om du har sjukdomssymptom, hjälp till att undvika smittspridning.
From. 1/7 är Corona restriktionerna anpassade så att vi kan ta in alla besökare i gruvan som tidigare år. Inträde betalas på plats vid gruvan. Swish eller kontant.

7/7 Trio de luxe, Erik Sunnerstam,flöjt, Marie Louise Sjöberg,violin och Lena Müller, cello. Programmet kommer att bestå av lite klassiskt, lite visa och lite filmmusik.

14/7 Trollman Quartet består av sopranen Pernilla Ingvarsdotter, oboisten Britta Holger, cellisten Sam Bäckström och harpisten Margareta Nilsson. Alla fyra är professionella, frilansande musiker. De framför musik av såväl mästarna Bach, Debussy och Mozart som mer nutida verk av kvinnliga tonsättaren Lili Boulanger. Ted Watsons Fairground songs skrevs direkt för kvartetten 2017. 

21/7  Björn Elfving, pianist och sångare, gör musik som förtrollar och ger nya perspektiv. Vid sidan om sitt soloartisteri är han låtskrivare och sångare i Brobygget. (Edith Färjhage och Beatrice Josefsson har fått förhinder).

28/7 Högt i tak är ett Jönköpingsbaserat gäng som låter hjärtat vara med när de fritt sovrar bland sina favoriter. Stundom går det helt uppåt väggarna så det gäller att hänga med i turerna eller klaga hos bandledaren (Mart Hallek). Ni får höra en liten grupp ur 35 mannabandet. Det skall vara kul!

4/8 Pär Nilsén, baryton.Pär är bördig från Sävsjö och bor idag i Norrahammar. Han är utbildad på operalinjen vid Högskolan för scen och musik i Göteborg. Pär debuterade som Morales i operan Carmen på Kungliga Operan, Stockholm. Bland operarollerna kan nämnas Greven i Figaros bröllop, Figaro i Barberaren i Sevilla och Scarpia i Tosca, Han är även en välanlitad konsertsångare. Till vardags jobbar Pär idag på Fonus. Kerstin Jansson spelar piano.

11/8 Jonas Hernborg, Anette Andersson och Pär Thuresson

Jonas Hernborg, Anette Andersson och Pär Thuresson bjuder på varierad musik i avskalat format. 

Jonas har varit med i olika lokala evenemang i Vetlanda som Allsång i Forngården, Jul i stan och Vetlandafesten men sjunger även med bl.a. Måndagsfunk tillsammans med Pär. Jonas och Anette sjöng tillsammans för första gången på en tribute-konsert för Eric Clapton.

Anette Andersson har i flera år medverkat i Vetlanda Revyn och var en av deltagarna i Körslagets Team Putte. Hon har körat bakom artister som Katrina i ”Katrina and the Waves”, Jessica Andersson, Nanne Grönvall, Linda Bengtzing m fl och var tidigare leadsångerska i Vetlandabandet Mrs Stonefield.

Pär Thuresson är gitarrist utbildad vid Berklee College of Music och har tidigare spelat med artister som Jill Johnsson, Svante Thuresson, Roger Pontare Nils Landgren m.fl. och arbetar till vardags som lärare vid Academy of music and business.

Tillsammans ska de försöka skapa en härlig stämning i gruvan med en blandning av solosånger och duetter, eget material och covers ackompanjerat av piano och glimrande gitarrspel.

Vi vill ha tips på artister till nästa år

Har du tips på artister till gruvan 2022? Skicka förslag till info@ramkvilla.com

Övrigt om Hörnebo Skiffergruva

För mer information om gruvan kontakta kommunens infocenter eller hembygdsföreningen. Via hembygdsföreningen kan du också boka guidning i gruvan.

Gruvkommittén:

Magnus Färjhage, magnus.farjhage@ramkvilla.com
Jan-Olov Karlsson
Asko Kurjenkallio
Klas Håkanson
Gunnar Stålhand
Rickard Melkersson

Vägbeskrivning:

Hörnebo skiffergruva ligger ca 7 km nordväst om Ramkvilla. Kör mot Landsbro från Ramkvilla. Efter ca 800 m tag av åt vänster mot Huluboda. Följ vägen i ca 6 km tills du ser skylten Hörnebo skiffergruva.

Tips:
Att ha rejäla skor är bra när man besöker skiffergruvan. Och en ficklampa kan vara spännande, inte minst för barnen.

Tillgänglighet:

Vägen genom skogen till gruvan och nedgången till gruvgången är inte anpassad för personer med rullator eller rullstol. I den långa gruvgången finns en träspång att gå på och ledhandtag.