Hörnebo skiffergruva nämns som ett av Sveriges vackraste dagbrott. Här bröts takskiffer och brytningen var som mest intensiv under senare hälften av 1800-talet. 

Till de två schaktens botten är en tunnel insprängd i berget. I gruvan arrangeras varje sommar musikframträdande och upplyst gruva. Lokala artister blandas med de som har fått resa en bit och erfarna musiker blandas med nybörjare.

Nu är renoveringen klar för i år, välkomna! (2020-05-31)

Gruvan är bokad för vigsel 5/9 kl. 13-14.

Upplyst gruva med musik 2020

Vi är tyvärr tvungna att ställa in årets upplyst gruva med musik på grund av Corona. Vi försöker boka samma artisar till 2021 istället. Välkomna nästa år. Gruvan är alltid öppen för besök.

Upplyst gruva med musik. Spelningen startar 22.00 och håller vanligtvis på mellan 40 och 60 minuter. Inträde 100 kr/person.

1/7 Inställt
8/7 Inställt
15/7 Inställt
22/7 Inställt
29/7 Inställt
5/8 Inställt
12/8 Inställt

Har du tips på artister till gruvan 2021? Skicka förslag till info@ramkvilla.com

Övrigt om Hörnebo Skiffergruva

För mer information om gruvan kontakta kommunens infocenter eller hembygdsföreningen. Via hembygdsföreningen kan du också boka guidning i gruvan.

Gruvan är nu kontrollskrotad (2020-04-08) för säsongen och öppen för besökare. Underhållsarbeten har genomförts under maj 2020.

Gruvkommittén:

Magnus Färjhage, magnus.farjhage@ramkvilla.com
Jan-Olov Karlsson
Asko Kurjenkallio
Klas Håkanson
Gunnar Stålhand
Rickard Melkersson

Vägbeskrivning:

Hörnebo skiffergruva ligger ca 7 km nordväst om Ramkvilla. Kör mot Landsbro från Ramkvilla. Efter ca 800 m tag av åt vänster mot Huluboda. Följ vägen i ca 6 km tills du ser skylten Hörnebo skiffergruva.

Tips:

Att ha rejäla skor är bra när man besöker skiffergruvan. Och en ficklampa kan vara spännande, inte minst för barnen.

Tillgänglighet:

Vägen genom skogen till gruvan och nedgången till gruvgången är inte anpassad för personer med rullator eller rullstol. I gruvgången finns en träspång att gå på och ledhandtag.