Hörnebo skiffergruva nämns som ett av Sveriges vackraste dagbrott. Här bröts takskiffer och brytningen var som mest intensiv under senare hälften av 1800-talet. Till de två schaktens botten är en tunnel insprängd i berget. I gruvan arrangeras varje sommar musikframträdande och upplyst gruva. Lokala artister blandas med de som har fått resa en bit och erfarna musiker blandas med nybörjare.

Gruvan öppen för säsongen

24/4 2022 öppnades gruvan för säsongen. Det är några hål i ”spången” genom stollgången. Gå med försiktighet. Lagning kommer att göras inför säsongen med upplyst gruva. Upplyst gruva med musik onsdagar i juli och de två första onsdagarna i augusti klockan 22:00. Välkomna!
Programmet 2022 som pdf.

Upplyst gruva med musik 2022

6/7 Ulrika Gunnarsson och Dorothea Knust

”Nattliga rop och stilla visor” – Ulrika och Dorothea blandar folkliga koraler, valser, visor och vallmusik på röst och tramporgeln.  

Ulrika Gunnarsson är folksångerskan som satt en ära i att tralla till dans och återuppliva gamla visor från Småland. Dorothea Knust är organisten från Tyskland som har en grund i kyrkomusiken  och en stor kärlek till folkmusiken.

Onsdag 13/7, De sjungande vaktmästarna

De sjungande vaktmästarna framför ett blandat program i gruvan tillsammans med Carina Hult. Eftersom alla i gruppen jobbar eller har jobbat i kyrkan så blir det sånger från den andliga sångskatten. Johnny kommer också bjuda på musikinslag på trumpet.
Alf Holmberg jobbar i Vrigstad, Johnny Teglert i Hjälmseryd och Torgny Gustafsson har jobbat i Stockaryd. Carina är kantor i Sävsjö pastorat. 

Onsdag 20/7, Fifty-fifty

Vi är två killar födda 50 därför kallar vi oss fifty-fifty. Vi heter Hans Andersson och Peter Jarz . Vi har spelat ihop i ca 20 år. Två gitarrer och sång. Blandade låtar gammalt och nytt. Ett axplock; .Play with fire, Wonderful tonight, Ill be gone, wicked game, norwegian wood, jag ger dig min morgon, play with fire mm.

Onsdag 27/7, Agnes och Freja Friman och Peter Hedström 

Agnes och Freja kommer att bjuda på den musik de själva gillar. Peter Hedström ackompanjerar på piano. Agnes och Freja bor i Hjältaryd och har varit med i lite olika sammanhang, t.ex. på Nuvabs kvällsmacka. Man kunde också höra dem på Ramkvilla Wärdshus förra sommaren.

Onsdag 3/8, Helena Gill, Morgan Rosenquist och Anders Axelsson

Helena, Morgan och Anders har alla sina rötter i den småländska myllan. Några har kanske hört dem på kvällsmackan i Vetlanda. Helena släppte i höstas en skiva med egna låtar där både Anders och Morgan medverkar. På musikkvällen i Hörnebo Gruva spelar de en blandning av egna låtar och låtar som har sina rötter både i rock/country och 60-talet. 

 Onsdag 10/8, Hans Linden och Magnus Åberg


Jag är som jag är – ett program med texter av Emil Hagström, Nils Ferlin och Barbro Lindgren, i tonsättningar av bl.a. Lars-Erik Larsson, Georg Riedel och Ulf Björlin. Dikterna speglar hela livet, med alla dess upp- och nedgångar. Ett par spirituals kommer ni också för höra. 

Hans Linden är sångare, sångpedagog och körledare med förflutet på bl.a. S:t Sigreds folkhögskolas musiklinje. Som pensioner är han mest ensamblesångare och solist i olika sammanhang, framförallt i kyrklig miljö. Sångkollega med Magnus i BachCollegium Småland.
Magnus Åberg är musikpedagog, körpedagog, men numera mest verksam inom kyrkomusik. Magnus visar upp en musikalisk bredd såväl avseende vilka genrer han rör sig i som vilka instrument han spelar. Han musicerar i ett antal mer eller mindre fasta konstellationer varav BachCollegium Småland torde var den mest namnkunniga.

Vi vill ha tips på artister till sommaren 2023

Har du tips på artister till gruvan 2023? Skicka förslag till info@ramkvilla.com

Övrigt om Hörnebo Skiffergruva

För mer information om gruvan kontakta kommunens infocenter eller hembygdsföreningen. Via hembygdsföreningen kan du också boka guidning i gruvan.

Gruvkommittén:

Magnus Färjhage, magnus.farjhage@ramkvilla.com
Jan-Olov Karlsson
Asko Kurjenkallio
Klas Håkanson
Gunnar Stålhand
Rickard Melkersson

Vägbeskrivning:

Hörnebo skiffergruva ligger ca 7 km nordväst om Ramkvilla. Kör mot Landsbro från Ramkvilla. Efter ca 800 m tag av åt vänster mot Huluboda. Följ vägen i ca 6 km tills du ser skylten Hörnebo skiffergruva.

Tips:
Att ha rejäla skor är bra när man besöker skiffergruvan. Och en ficklampa kan vara spännande, inte minst för barnen.

Tillgänglighet:

Vägen genom skogen till gruvan och nedgången till gruvgången är inte anpassad för personer med rullator eller rullstol. I den långa gruvgången finns en träspång att gå på och ledhandtag.