Hörnebo skiffergruva nämns som ett av Sveriges vackraste dagbrott. Här bröts takskiffer och brytningen var som mest intensiv under senare hälften av 1800-talet. Till de två schaktens botten är en tunnel insprängd i berget. I gruvan arrangeras varje sommar musikframträdande och upplyst gruva. Lokala artister blandas med de som har fått resa en bit och erfarna musiker blandas med nybörjare.

Gruvan öppen för säsongen

Gruvan är öppen för besökare, välkomna!


Upplyst gruva med musik 2024

Upplyst gruva med musik onsdagar i juli och de två första onsdagarna i augusti klockan 22:00. Inträde 150 kr per person. Inträde betalas på plats swish eller kontant. Ingen förbokning.
Vid upplyst gruva kan man inte ha med hund ner i gruvan.
Välkomna!

3/7 Kroasera
10/7 MAIA
17/7 Patrik Strand och Dan Appelgren
24/7 Geten
31/7 William Sundman Sääf
7/8 Vivavox
14/8 Wexiö Lady Lights

Pdf om du vill skriva ut.

3/7 Kroasera

Här möts den genrebrytande folkmusik-duon, Lucas Scheffold och Helle Andersen
med den traditionsbärande musikern Eva Blomquist-Bjärnborg och den improvisationsbenägne saxofonisten Tony Andersson.

Lucas Scheffold och Helle Andersen har en längre historia bakom sig med sitt eget något otraditionella musicerande tillsammans där deras egna tolkningar av den svenska folkmusiken fått sin prägel och färgats av deras mycket egna klangbild på gitarr och elbas.

Eva Blomquist-Bjärnborg har en ännu längre historia bakom sig inom den svenska folkmusiken där hon på ett helt annat sätt värnat om och tagit upp den svenska låt-skatten i gedigen tradition.
Eva är riksspelman och blev också tilldelad Zorns guldmärke 2015.

Konstellationen berikas ytterligare med Tony Anderssons fria men finkänsliga improvisationer.
Tony Andersson är saxofonist i flera olika folkmusik-ensembler, bl.a. i den småländska gruppen Norrvidingespel.

Tillsammans blir det en finstämd symbios där låtspel blandas med harmoni och fantasi.

10/7 MAIA

Vi heter MAIA och vi som är med i bandet heter Malin, Amanda och Anna-Sara. Vi är en trestämmig trio som spelar akustiska covers (och några egna låtar) för att ge klassikerna ett nytt sound. I vår repertoar finns allt ifrån äldre soullåtar låtar av bland annat Aretha Franklin till svensk pop av Thomas Stenström. 

17/7 Patrik Strand och Dan Appelgren

Patrik jobbar som vaktmästare i Vetlanda pastorat och håller på med underhåll av byggnader och trädvård mm. I år är det 10 år sedan han sjöng offentligt för första gången och anlitas som amatör att sjunga i olika sammanhang, t.ex i Musikal musikal i Vetlanda men också på begravningar mm. Patrik ackompanjeras av Dan Appelgren som är en mångsidig musikant som vant rör sig i många olika sammanhang och genrer. Med sin bakgrund som musiklärare, musikledare och församlingsmusiker han en bred musikalisk grund att stå på som ackompanjatör. Du kommer bjudas på en blandning av musikal, visa och någon psalm.

24/7 Geten

Geten består av Johan Danielsson och Kristoffer Palmgren. Inspirationen hämtar de från uppväxten i den småländska byn Jät och livet på landsbygd, och som tolkas i elektronisk musik influerad av 80-talets heavymetal och den glammiga italodiscon. I Hörnebo Skiffergruva kommer bandet framföra en fartfylld och färgsprakande show. Vi hoppas på en glädjefylld ljum sommarkväll i dagbrottet. 

31/7 William Sundman Sääf

William Sundman Sääf är vissångare med fokus på den svenska visskatten, från medeltidsballader till vår tids framtida klassiker. Han har fått stor uppmärksamhet för sina lika traditionella som originella nytolkningar av Carl Michael Bellman och har bjudits in och spelat hos bland annat Sällskapet Bellmans Minne och Bellmanssällskapet. Hans debutskiva ”Sundman tolkar Bellman” släpptes 2023 till fina recensioner och beskrevs i tidskriften Lira som en ”alldeles lysande Bellman-tolkardebut”. Hans röst och uttryck har jämförts med Sven-Bertin Taube, Olle Adolphson och Fred Åkerström och hans framträdanden har bredd med allt från humoristiska visor till tårdrypande ballader. William är även utbildad tonsättare med kandidat och master från Kungliga musikhögskolan, vilket ofta hörs i de påhittiga och ibland oväntade arrangemangen han skriver.

William Sundman Sääf är invald medlem i Yrkestrubadurernas förening, som startades av bl.a. Cornelis Vreeswijk, och i Föreningen Svenska Tonsättare.

7/8 Vivavox

Vivavox är en sånggrupp från Växjö med omnejd. Repertoaren är blandad med sångglädjen i fokus: visor, jazz, folkmusik, kyrkligt.
Vi sjunger ofta a cappella, men samarbetar också med musiker. I Hörnebo medverkar gitarristen Lasse Andersson. Vi bjuder på sånger av Mikael Wiehe, Alf Hambe, Evert Taube, Olle Adolphson m.fl.

14/8 Wexiö Lady Lights

Wexiö Lady Lights startade 1984 och firar 40-årsjubileum i år. Kören består av drygt 25 skönsjungande kvinnor. 
Vår musikaliska inriktning är i huvudsak barbershop, en genre där man inte använder några instrument utan rösterna och harmonin i stämmorna är i fokus. Förutom sången är det sceniska uttrycket viktigt för oss så många av våra låtar har inslag av koreografi. 
Våra dirigenter är Leif Lundberg och Lilly Bergström.

Vi framför allt från visor och schlager till Beatles och ABBA.

Vi vill ha tips på artister till sommaren 2025

Har du tips på artister till gruvan 2025? Skicka förslag till info@ramkvilla.com

Övrigt om Hörnebo Skiffergruva

För mer information om gruvan kontakta kommunens kontaktcenter eller hembygdsföreningen. Via hembygdsföreningen kan du också boka guidning i gruvan.

Gruvkommittén:

Magnus Färjhage, magnus.farjhage@ramkvilla.com
Jan-Olov Karlsson
Asko Kurjenkallio
Peter Bondesson
Gunnar Stålhand
Rickard Melkersson

Vägbeskrivning:

Hörnebo skiffergruva ligger ca 7 km nordväst om Ramkvilla. Kör mot Landsbro från Ramkvilla. Efter ca 800 m tag av åt vänster mot Huluboda. Följ vägen i ca 6 km tills du ser skylten Hörnebo skiffergruva.

Tips:
Att ha rejäla skor är bra när man besöker skiffergruvan. Och en ficklampa kan vara spännande, inte minst för barnen.

Tillgänglighet:

Vägen genom skogen till gruvan och nedgången till gruvgången är inte anpassad för personer med rullator eller rullstol. I den långa gruvgången finns en träspång att gå på och ledhandtag.